‘Duurzame energie creëert meer banen dan fossiele energie’

Dat de Amerikaanse president Donald Trump een achterhoedegevecht voert met zijn belofte banen te creëren in de fossiele energieector, werd onlangs opnieuw bevestigd door cijfers van de milieuorganisatie Sierra Club. De duurzame energiesector zorgt nu al voor veel meer banen dan de bedrijven in olie, kolen en gas. Het verschil wordt bovendien alleen maar groter.

Trump wil het Clean Power Plan van de regering-Obama terugdraaien en zo nieuwe werkgelegenheid creëren in de steenkoolindustrie en mijnbouw. De emissieregels voor kolen- en gascentrales wil hij daartoe sterk versoepelen. Daarmee legt Trump de focus opnieuw op fossiele energie. Verschillende staten zijn daar tegen. Zij lijken nu steun te krijgen van Sierra Club, die de werkgelegenheidscijfers analyseerde.

Nu al tellen de Verenigde staten twee keer zoveel banen in de duurzame energiesector als in de fossiele industrie. “Duurzame-energiebanen streven fossiele energiebanen nu al voorbij”, zegt Michael Brune, executive director van Sierra Club. “Het verschil zal alleen maar toenemen, omdat duurzame energie steeds goedkoper en toegankelijker wordt.”

Sierra Club stelt dat in slechts negen staten in de VS de werkgelegenheid in de fossiele energiesector groter is dan in de duurzame energie. In alle overige staten is het andersom. Daarnaast groeit de duurzame energiesector vele malen sneller dan de rest van de Amerikaanse economie.

Bron: Thinkprogress/Duurzaam Bedrijfsleven

Reacties zijn gesloten.