Eerste windpark zonder subsidie


’s Werelds eerste offshore windpark zonder overheidssubsidie wordt een feit. Het Duitse energiebedrijf EnBW heeft een tender gewonnen voor de realisatie van het offshore-windpark ‘He Dreiht’ aan de Duitse kust. Het windpark is het eerste offshore windpark ter wereld dat zonder overheidssubsidie tot stand komt. Het park krijgt een capaciteit van 900 megawatt en behoort daarmee tot de grootste windparken van Europa, stelt EnBW in een persbericht. He Dreiht wordt naar verwachting in 2025 in gebruik genomen.

Dat offshore windparken zonder subsidie van de overheid gerealiseerd kunnen worden, zegt veel over de potentie van de technologie, zegt Frank Mastiaux, CEO van EnBW. “Offshore windtechnologie heeft enorme stap genomen op het gebied van efficiëntie en kwaliteit en is dan ook een belangrijke driver voor de Duitse Energiewende.”
Ook Dong Energy won drie biedingen voor offshore windparken, meldt het energiebedrijf in een persbericht. Het gaat om OWP West (240 megawatt), Borkum Riffgrund West 2 (240 megawatt) en Gode Wind 3 (110 megawatt). Dong Energy gaat twee van deze windparken (OWP West en Borkum Riffgrund West 2) ook zonder overheidssubsidie realiseren. Samuel Leupold, executive vicepresident en CEO windenergie bij Dong Energy, spreekt van een doorbraak in de prijsconcurrentie: “Dit demonstreert het enorme groeipotentieel van offshore windtechnologie.”

Bron: EnBW, Dong Energy

Reacties zijn gesloten.