Verzekeringen en je (postcoderoos)-coöperatie

Verzekeringen zijn ingewikkeld en verzekeringen zijn prijzig. We hebben informatie over verzekeringen voor verschillende typen coöperaties op een rij gezet: starter, coöperatie met geen of weinig bedrijfsmatige activiteit, coöperatie met bedrijfsmatige opzet of coöperatie als bedrijf.

Een (postcoderoos)coöperatie met productie-installatie (zonnepanelen) is een coöperatie met bedrijfsmatige opzet. Je loopt grote risico’s als je geen aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) hebt. Bijvoorbeeld als een paneel van een dak waait en een voorbijganger verwondt, of als het gebouw eronder brandschade krijgt. Ook een bestuursaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is aan te raden (die beschermt je bij een financiële claim op je privé-vermogen als gevolg van je doen en laten als bestuurder, een rechtsbijstandsverzekering doet dat niet).

De goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven  die we hebben gevonden kost  € 670 (inclusief 21% assurantiebelasting, voor één locatie). Via REScoopNL kan je bij Markel een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor € 296,45 (inclusief).

Dit zijn kosten voor de coöperatie. Als je coöperatie één project heeft (bijvoorbeeld het project zoals doorgerekend op de site van HIER opgewekt), blijft er van de projectopbrengst heel weinig over (als lid verdien je de inleg voornamelijk terug met de teruggave energiebelasting.).

Collectief iets afspreken is tot nog toe niet gelukt. Energiecoöperaties claimen weinig schade, maar de sector als geheel relatief veel. De verzekeraars zijn daarom huiverig.

Wij hebben informatie ingewonnen bij SolarIF, AON, Reaal, Interpolis. Heb je zelf goedkopere verzekeringen gevonden? Laat het ons weten via info@hieropgewekt.nl

Verzekeringen en je coöperatie: naar het overzicht, informatiedocumenten per type coöperatie en de checklist voor bij de verzekeringsadviseur.

Reacties zijn gesloten.