ODE Decentraal wil stevige rol in warmtetransitie

De Nederlandse duurzame-energiecoöperaties, verenigd in branchevereniging ODE Decentraal, gaan de 30 gemeenten, vijf netbeheerders en de twaalf provincies ondersteunen die begin maart de Green Deal Aardgasvrije Wijken sloten met de overheid. ODE Decentraal heeft de ambitie om een sleutelrol te spelen in de warmtetransitie.

Aardgaswinning bij Kolham (Groningen)

Volgens ODE Decentraal zijn lokale energiecoöperaties onmisbaar om Nederland van het aardgas af te helpen: “Duurzame-energiecoöperaties mobiliseren de betrokkenheid en inzet van de bewoners”, zegt Siward Zomer, directeur van ODE Decentraal. “Ze bewaken het efficiënt gebruik van gemeenschapsmiddelen en zorgen ervoor dat de belangen van de bewoners gelijk opgaan met die van alle andere spelers. Zo helpen wij mee Nederland van het aardgas af te krijgen.”

Stevige ambities
ODE Decentraal ziet voor zichzelf een stevige rol. In 2025 denkt de branchevereniging 1 miljoen leden hebben. Nu zijn dat er nog 50.000. Eénvijfde van de leden (200.000 huishoudens) zou in 2025 overgestapt moeten zijn op duurzame warmte. Dit levert een energiebesparing op van 1,5 miljard kWh (5,4 PJ). Het ambitiedocument te vinden op de website van ODE Decentraal.

 

Reacties zijn gesloten.