In Memoriam Gerard Jansen (1947-2015)

Op woensdag 17 juni is Gerard Jansen overleden. Na een kort ziekbed door een hersenbloeding. Gerard Jansen was de Penningmeester van coöperatieve vereniging Meerwind, Zuidenwind en REScoopNL. Zijn plotselinge overlijden is een groot verlies voor zijn familie en voor de gehele coöperatieve energiesector. Gerard was een coöperant in hard en nieren. Iemand die zijn sociale kapitaal inzette voor verschillende organisaties zodat vele van zijn dorpsgenoten, Limburgers en andere energiecoöperaties konden profiteren van zijn kennis.

Gerard  was de soort persoonlijkheid die we allemaal kennen in onze energiecoöperaties.  De bestuursleden die je nooit in de duurzame top 100 zult zien. Het zijn de mensen die duurzame verenigingen dragen en concrete projecten helpen realiseren. Ze staan niet op de voorgrond, maar zijn de bakens van kennis en kunde achter hen die praten over visies en idealen. Het zijn de fundmenten onder je organisatie, want zonder hen blijven we alleen maar dromen over duurzaamheid.

Zijn kennis van zaken en evenwichtige karakter bracht vertrouwen van de leden in de nog jonge coöperatie Zuidenwind. Zijn snelheid van handelen en zorgvuldigheid in de ontwikkeling van onze turbine in Neer was bijzonder te noemen. Desalniettemin was het geen werk voor hem, ondanks dat hij er volle dagen druk mee was, kon je zien dat het voor hem ‘een hobby ernaast was’. Hij genoot echt van het concreet realiseren van zijn idealen.

Gerard had hetzelfde geboortedorp als ik. Het was altijd een bijzondere aangelegenheid als we officiële stukken moesten ondertekenen bij een notaris. Die dan even opkeek van de stukken wanneer er twee heren geboren in Vriezenveen, in Hoofddorp stukken ondertekenden voor een windturbine in Limburg. Gerard kon, zoals hij nog deed op dezelfde dag dat hij getroffen werd door een hersenbloeding, precies vertellen over verschillende familielijnen in Vriezenveen, waaronder die van mijn eigen familie en van verschillende vrienden.

Gerard was een rustige vriendelijke man die boordevol met kennis zat. We zullen hem ontzettend missen.

We wensen zijn familie veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

 

Namens alle betrokken organisaties,

 

Siward Zomer

Voorzitter ODE Decentraal

Voorzitter De Windvogel

Voorzitter Zuidenwind

Bestuurslid REScoopNL

Reacties zijn gesloten.