Steeds meer coöperaties bundelen krachten

De afgelopen maanden maakte REScoopNL een forse groei door. In omvang vertegenwoordigt REScoopNL nu het overgrote deel van de Nederlandse energie-coöperaties. In aantallen aangesloten coöperaties bijna de helft.

Versterking van REScoopNL en dus van Energie Samen betekent versterking van de rol van burgers in de energietransitie. Via energiecoöperaties kunnen we een gelijkwaardige rol spelen te midden van overheidsorganisaties en marktpartijen, zoals afgesproken is in het Klimaatakkoord.

De groei is afkomstig van de aansluiting van de drie noordelijke koepels voor energie-initiatieven, Ús Kooperaasje (Fr.), de Groninger Energie Koepel en de Drentse Kei, en van Zon op Nederland, een koepelcoöperatie voor lokale zonnestroomprojecten. Het REScoopNL-bestuur wordt uitgebreid met Jan Hink (Hogelandster Energie Coöperatie) en Wim Sederel (Endura, Harderswijk).

Sijtze Brandsma, directeur REScoopNL: “Vooral met de aansluiting van Zon op Nederland sluiten zich relatief veel kleinere coöperaties bij ons aan. In opgesteld vermogen is de groei dus niet zo groot. Maar wel belangrijk; bijna alle coöperaties zijn klein begonnen. We hopen dat ook veel kleinere coöperaties door integratie met REScoopNL forse groeiambities kunnen verwezenlijken. Wij helpen daarbij, met projectbegeleiding en het vinden van geld voor projectontwikkeling.”

In totaal zijn er in Nederland 389 collectieve energie-initiatieven (bron: HIER opgewekt). Daarvan is nu 45% aangesloten bij REScoopNL. De overige 55% bestaat voor het grootste deel uit zeer kleine, al gerealiseerde zonneprojecten, waarvan de coöperaties niet actief zijn.

Zie ook: alle 175 aangesloten coöperaties op de kaart

Reacties zijn gesloten.