2016: mager windjaar, toch record

Windmoleneigenaren werden in 2016 geconfronteerd met een mager windaanbod. De productie per molen lag daardoor in 2016 gemiddeld zo’n 20 procent lager dan anders. Dit blijkt uit cijfers van Windunie. Toch werd er in 2016 meer windenergie geproduceerd dan ooit.

Gemiddeld windaanbod 2006-2016 volgens Windex

In 2010 was het windaanbod ook aanzienlijk lager dan gemiddeld, blijkt uit de Windex. (Windex is Windunies index voor het windaanbod op basis van de productiegegevens van 225 windmolens.) Bijzonder nadelig voor exploitanten van windmolens was dat het lage windaanbod in 2016 samenviel met een lage elektriciteitsprijs. Eigenaars van molens zagen daardoor hun opbrengst verminderen; met name voor oudere molens was dit problematisch.

Het verloop van het windaanbod volgens de Windex komt vrijwel overeen met de gemiddelde windsnelheden die het KNMI registreert. Het KNMI heeft geen verklaring voor het voorkomen van slechte windjaren. Op basis van klimaatmodellen zijn ze ook niet te voorspellen.

Ondanks het gebrek aan wind steeg de totale productie van windmolens in Nederland vorig jaar wel aanzienlijk, meldt de Volkskrant naar aanleiding van de Windex-cijfers. Uit cijfers van CBS blijkt dat de productie van wind (op land en op zee gecombineerd) sinds 2006 bijna is verdrievoudigd tot 8.159 miljoen kilowattuur in 2016. De productie in 2016 was ondanks de matige omstandigheden een nieuw record. Dit komt met name door de bouw van meer, grotere en efficiëntere molens.

Bron: Windunie

Reacties zijn gesloten.